Hoe sterk is jouw bufferzone?

De meeste coaches zijn coach geworden vanuit een passie om mensen te helpen naar beter. Ook zijn coaches coach geworden door ervaringen uit het verleden. Deze hebben ze al dan niet met hulp van een coach verwerkt en starten vervolgens een ambitieuze coachingspraktijk. 

 

In de praktijk kom ik veel coaches tegen die het lastig vinden om een scheiding aan te brengen in het marketing en salestraject en de daadwerkelijke coaching. 

 

WANNEER STOPT HET VERKOOP GEDEELTE EN WANEER START DE COACHING?

 

In het voortraject geeft een potentiële klant zichzelf al bijna letterlijk aan je bloot. Het hele levensverhaal, alle struggles en ellende komen op tafel en men zoekt hulp hiervoor. Het is voor een coach dan heel verleidelijk om meteen hulp te bieden. Om meteen handvatten te geven waarmee de potentiële klant is geholpen.

Dat is super lief, maar het betaalt niet je rekeningen en levert het geen hagelslag op.

 

Als je je hierin herkent is het tijd om een bufferzone in te bouwen en met jezelf af te spreken dat je iemand pas kan helpen als hij/zijn alle stappen heeft voltooid die passen bij de bufferzone. 

 

Deze bufferzone kun je zelf inrichten en uitvoeren, maar het is verstandiger om dit uit te besteden aan specialisten waar je een klik mee hebt. Alleen ga je snel, samen kom je verder. 

 

De bufferzone is namelijk je verkoopgesprek. En je verkoopgesprek is een wezenlijk ander gesprek dan je intakegesprek. Tijdens je verkoopgesprek wordt onderzocht of je als klant en coach bij elkaar past en beide de intentie uitspreekt dat je samenwerking aan gaat. Een belangrijk onderdeel van dit gesprek is het bespreken van de financiële vergoeding die hoort bij de hulp die je aanbied en overeengekomen bent. 

 

Het verkoopgesprek kan op veel manieren een struikelblok voor je zijn en een reden waarom je praktijk niet groeit zoals je dat graag zou willen. Vandaar dat ik je hierbij een aantal redenen geef om samen te werken met een specialist.

 

Het geeft je rust. Jij hoeft geen tijd meer te besteden aan het voortraject en kunt meer tijd besteden aan het daadwerkelijk helpen van betalende klanten. 

 

Het doet iets met je status als coach als iemand anders het voortraject voor je doet. De manier waarop klanten naar je kijken veranderd op een positieve manier. Jij wordt gezien als expert.

 

Je krijgt betaald voor je werkzaamheden. Coaching is geen vrijblijvend advies. Coaching is een vak voor specialisten die betaald dienen te krijgen voor hun diensten. Ook jij verdiend een fijne laag hagelslag op je boterham.

 

Kijk eens naar de structuur van een huisartsenpraktijk. Als je belt krijg je altijd eerst een assistent aan de lijn die van alles van je wil weten en daarna een afspraak voor regelt. Wij vertrouwen de huisarts om zijn expertise. Dat komt door zijn opleiding, maar ook door de geoliede machine zoals de praktijk is ingericht. De assistent is de bufferzone. Die zorgt voor een gevulde agenda en de huisarts heeft alleen inhoudelijke gesprekken met de patiënt over het genezen van de kwaal.

 

Denk goed na over de inrichting van je bufferzone en vraag hulp waar nodig. Als coach weet je dat het vragen van hulp een belangrijke stap in de goede richting kan zijn. Er zijn hele goede bufferzone specialisten die op basis van no-cure/no-pay jouw leads kunnen omzetten naar betalende klanten.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je hulp bij het succesvol inrichten van je bedrijf (inclusief bufferzone) kijk dan eens naar : Succesvol Word Je Zo!

 

 

 

Met succesvolle groet,


Dennis Schomaker