De wind van gisteren ....

De voorbereidingen zijn uitstekend. Je bent er helemaal klaar voor. Al ben je niet de sterkste speler in de competitie, je bent er van overtuigd dat je gaat winnen.

En ja het lukt! Je wint de wedstrijd, je haalt de deal binnen, je scoort een mooie opdracht of verzin maar iets waar je flink je best voor moet doen en waar je, als alles klopt en lukt, een euforisch gevoel van krijgt.

Geweldig! Dit is waar je het voor doet. Even genieten. Even vieren .... En als de confetti is opgeruimd en de champagne uitgeplast, gaan we ons weer opmaken en voorbereiden op een nieuwe kans op succes.

En juist die dag, dat moment, daar wil ik even de nadruk op leggen. Ik noem het 'het gevaar van the day after'.

Met aandacht volg ik de Formule 1 en vorige week in Brazilië gebeurde er iets bijzonders. Geholpen door de regen kwam Kevin Magnussen, die normaal zijn rondjes achter in de middenmoot rijdt, in de kwalificatie terecht op de eerste plaats. Niet eerder zag ik iemand zo blij zijn met de pole position. Het maakt de sport mooi.

In de race op zondag, waar de punten worden verdeeld, kreeg hij in de eerste ronde een tik op het achterwiel. Zijn auto draaide rond en kwam met lekke banden en schade in de berm tot stilstand.

De ene dag kon het geluk niet op, de volgende dag kon de teleurstelling niet groter. 

Als je er op let en misschien zelfs op jezelf kunt reflecteren is het een veel voorkomend fenomeen. Na een goede dag volgt bijna altijd een mindere. Het is niet dat je op de day after iets anders doet dan de dag ervoor, maar door succes gaan mensen onbewust en onbedoeld kleine onzorgvuldigheden toepassen. Onbewuste aanpassingen, gemakzucht, overmoedigheid en ego gaan een rol spelen. 

Als je merkt dat je vandaag nog met je hoofd bij het succes van gisteren bent, ligt het gevaar van the day after op de loer. Als je merkt dat het allemaal niet zo eenvoudig gaat als gisteren, kom dan in actie. Neem even een moment gas terug. Stop er gewoon even mee. Je werkt jezelf anders alleen maar verder in de nesten. Even een paar minuten tot een uur recapituleren en met een fris hoofd opnieuw beginnen.

Loop even naar buiten. Ga een kwartier wandelen zonder afleiding. Speel even gitaar of piano. Schrijf je gedachten uit je hoofd. Praat even met iemand over andere dingen dan je opdracht. En neem dan je plaats weer in op het startblok. Je zult merken dat ook dan het succes weer naar je toekomt.

Dus heb je succes, ga het vieren, wees blij en deel dat met je omgeving, maar wees je bewust van het feit dat je de volgende dag gewoon weer op nul begint. Manoeuvreer je zelf iedere dag in de best mogelijke positie om successen te vieren en ga voor goud als het bereikbaar is. Want ...

“Op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen”

 

Doe er je voordeel mee.

Vind je dit nou waardevol, geef het dan even een like of deel het met je connecties.

Volgende week een nieuwe 'Sales ... hoe het ook kan'.

Fijn weekend!

 

Dennis Schomaker