Zoek juist de problemen op!

Er zijn verkopers die zonder blikken of blozen alles verkopen wat los en vast zit. Die geen enkele moeite hebben om mensen iets te laten kopen waar de koper of iemand anders niets aan heeft.

Die verkopers die in het vak zitten met de intrinsieke motivatie om gruwelijk veel geld te verdienen. Die niet denken aan de gevolgen voor de koper, maar met hun hoofd al in de showroom van de lokale dealer staan, terwijl de deal nog niet rond is.


Razend knap vind ik dat. Dat je zonder enig empathie een toneelstuk op kan voeren ten behoeve van je eigen ego.

Verkopers kunnen mensen die makkelijk te manipuleren zijn eenvoudig dingen laten kopen. Deze vorm van sales schaadt onze branche. Dat is de reden dat veel mensen argwanend of zelfs angstig worden als ze te maken krijgen met een verkoper.

 

Misschien moet ik hier een bekentenis doen. Ik ben niet roomser als de paus. In het verleden heb ik me, door de omstandigheden van destijds, er misschien ook weleens schuldig aan gemaakt. Met de hand op mijn hart kan ik zeggen dat ik nooit mensen heb opgelicht, maar als je achteraf kritisch kijkt kun je je afvragen of sommige gesloten deals op dat moment de klant echt verder hielpen.

 

Gelukkig doet tijd en ervaring veel met een mens. Hierdoor ben ik me veel bewuster van de dingen die ik doe en welke klanten ik kan, mag en wil helpen.

 

Sales is een geweldig vakgebied, maar we moeten er wel goed mee omgaan. We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, niewaar? 

 

Veel ondernemers maken fantastische producten en leveren mooie diensten, maar die producten of diensten zijn niet voor iedereen.

 

Dus als je op zoek gaat naar je ideale klant, zoek dan vooral naar bedrijven of mensen die een probleem ervaren waar jouw product of dienst een oplossing voor kan zijn. Als je die hebt gevonden, begint de paringsdans in de vorm van marketing, kennismaking, koffie, nog eens praten en uiteindelijk bepaald de klant of jij mag helpen om het probleem op te lossen. Maar ga er niet om vragen. Je biedt je hulp naar een beter resultaat en het is aan de klant of hij deze kans/hulp aan wil grijpen of niet.

Het maakt het leven zoveel leuker als je klant je achteraf (en soms jaren later) bedankt voor de begeleiding naar de aankoop die hij/zij heeft gedaan.

 

Kortom; Zoek de problemen die jij kan oplossen en laat weten hoe je kunt helpen. Als het probleem groot genoeg is, hoef jij niet te vragen om de opdracht, maar vraagt de klant of je wilt helpen.

 

Sales .... hoe het ook kan

 

Doe er je voordeel mee.

 

Vind je dit nou waardevol, geef het dan even een like of deel het met je connecties.

 

Volgende week een nieuwe 'Sales ... hoe het ook kan'.

 

Fijn weekend!

 

Dennis Schomaker