Imagineren

Afgelopen zondag keek ik naar de Netflixhit ‘Troll’. Een actiefilm met een vleugje fantasie. Ruim anderhalf uur zat ik geboeid te kijken. De film ging over een trol in de Noorse bergen die boos werd, omdat mensen een tunnel gingen graven door die bergen. De trol van 40 meter werd daardoor wakker en wilde Oslo verwoesten. Het leger moest eraan te pas komen om het gevaarte te stoppen, maar dat werkte niet. Uiteindelijk werd het licht van zonnebanken de trol fataal en was Noorwegen weer veilig. 

Beetje kort door de bocht, maar dit artikel is ook niet bedoeld als filmverslag. Maar deze film was wel de inspiratie. Of eigenlijk één klein zinnetje dat werd uitgesproken door een vader die samen met zijn dochter in de bergen op avontuur was en die haar wilde laten geloven dat trollen echt bestaan. Hij zei:


“Jouw probleem is dat je eerst wilt zien en het dan pas gelooft. Maar doe je ogen eens dicht.
Doe nu eens je best om het te geloven…. Zie je het?” 

Bam! Imagineren op hoog niveau! Admiraal van Gaal had het kunnen bedenken.

 

In mijn werk als leadopvolger, wat betekent dat ik salesgesprekken uitvoer voor partners en op deze manier zorg dat ze meer en beter gemotiveerde klanten verwelkomen, stel ik graag vragen over de gewenste uitkomst. Samen imagineren over het ideale plaatje zorgt er voor dat mensen hun best gaan doen om actie te ondernemen richting dat in het hoofd gecreëerde plaatje.

 

Stel je voor dat je één keuze verwijderd bent van dat wat je het allerliefste wilt bereiken. Stel je voor dat je na het maken van die ene keuze dat ideale plaatje al bijna aan kunt raken. Stel je eens voor dat als je dat hebt bereikt je op een fijne en gelukkige manier in staat bent om nieuwe beelden in je hoofd te creëren. Hoe zou dat voor je zijn?

 

Als alles mogelijk is … Hoe gaat jouw leven er dan vanaf nu uitzien?

 

Hé hallo! Wordt even wakker en hou eens op met dromen! Even terug naar de realiteit van vandaag. Je bent een artikel aan het lezen. Dit is geen salesgesprek! Haha. 

 

Toch is imagineren een heel belangrijk onderdeel van de gesprekken die ik voer. Want als mensen zelf in staat zijn om te geloven voordat ze zien is verkopen veranderd in laten kopen.

 

Dit is: De kunst van het laten kopen!

 

Volgende week een nieuwe 'Sales ... hoe het ook kan'.

 

Fijn weekend!

 

Dennis Schomaker

 

Ps. Wil jij je salesresultaten verbeteren en daardoor meer rust creëren? We trainen en/of coachen d.m.v. gesprek, feedbacksessies en/of rollenspellen. Het eerste gesprek is altijd gratis en het eventuele vervolg is altijd op maat. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0