Bouw je eigen mierennest

Midden in het nest zit de mierenkoningin. Om haar heen hebben alle werkers een taak te vervullen. Het is voor de werkers een eer om voor de koningin te mogen werken. Alleen stelt de koningin daar wel hoge eisen aan. Je moet in de pas lopen en volgzaam zijn. Ook moet je coachbaar zijn, want als het niet goed gaat kan de koningin je helpen om jezelf in te laten zien dat je niet moet zeuren en gewoon je werk moet doen.

Zolang de mieren blijven werken, blijft de mierenkoningin op de troon. De mieren schikken zich in hun rol en werken zich de pleuris om het werk voor bedtijd af te krijgen. De mierenhoop wordt steeds groter, de kolonie groeit en de koningin voelt zich steeds meer de koningin.

Als werkmier ben je onderdeel geworden van een team. Veel van je collega-mieren kunnen goed met elkaar opschieten, maar een aantal heeft gewoon niet het juiste gevoel voor het werk. En dat botst in de groep. De zogenaamde rotte appels komen op appèl en hen wordt de wacht aangezegd. 

Schoorvoetend verlaten ze het overleg en gaan terug aan het werk om de plannen van de koningin uit te voeren. Want … de rekeningen moeten wel worden betaald.

Ook worden er brainstormsessies gehouden met mieren met hart voor de zaak. Goede ideeën komen op tafel om het nest toekomstbestendiger te maken.

Maar het ego van de koningin is groot. Ze hoort van de ideeën, geeft je het gevoel dat je er toe doet, maar doet er feitelijk niets mee. Haar nest is van haar en zij bepaalt wie er toegang krijgt. Dans naar de pijpen van de koningin en je hebt een gelukkig leven, zolang het duurt. Dans je in vrije stijl, met inspirerende nieuwe ideeën krijg je de deksel op de neus. Iedere keer opnieuw.

De kolonie blijft groeien, het nest wordt groter en de buitenwereld gaat zich ergeren aan de op een verkeerde manier ingezette groei. Het nest zit in de weg.

Op een dag buigt een mens zich met de waterkoker over het nest en laat er langzaam kokend water in stromen.

Het einde van het mierennest. Er wordt hier en daar nog gesparteld en een enkele mier die aan de hitte ontsnapt wordt opgenomen in een ander nest of begint een nieuw nest. Maar de droom van de koningin en de werkers is vervlogen. Was dit ook gebeurd als de koningin wel had geluisterd naar de werkers en iets met de ideeën had gedaan? We zullen het nooit weten.

Als we op het eigen terras kijken accepteren we veel kleine nestjes makkelijker dan één heel groot nest. Hoe zit jouw nest in elkaar?

 


Dit mierennest is een metafoor zoals het helaas bij veel bedrijven en organisaties gaat. Nu niet zeggen dat het wel meevalt, want dat is niet zo. Het valt niet mee. De wereld veranderd, maar veel bedrijven werken nog zoals ze dat al jaren doen.

Zolang het goed gaat, gaat het goed, maar er komt een tijd ...

Vandaar dat ik je wil uitdagen om onderstaande vragen eens te beantwoorden en te kijken wat je eigen uitkomst is.

 


Ben jij een werkmier, ga naar vraag 1

Ben jij de koningin van je eigen mierennest, ga naar vraag 4

1. Ben jij gelukkig met je rol in het mierennest?

Ja -> Stop met lezen, ga terug aan het werk!

Nee -> Ga naar vraag 2

2. Heb jij het gevoel dat de koningin van het nest iets doet met je ideeën?

Ja -> Fijn. Zo ongelukkig ben je niet, ga snel terug aan het werk!

Nee -> Ga naar vraag 3.

3. Sta je open om te kijken wat een ander/nieuw nest je kan brengen?

Nee -> Fijn. Zo ongelukkig ben je niet, ga snel terug aan het werk!

Ja -> Ga naar punt 7

4. Hoi Koningin. Hoe tevreden ben je met de kwaliteit van je eigen werkers?

Ik ben tevreden en sta niet open voor verbetering of een andere zienswijze -> ga naar vraag 5

Ik ben ontevreden, maar eerlijk gezegd zie ik niet hoe ik de sleur moet doorbreken of de mensen op andere gedachten kan brengen -> ga naar vraag 6

5. Weet je dat zeker?

Ja -> oke. succes met je nest!

Nee -> oke, niets mierlijks is ons vreemd. Als je vrijblijvend eens een keer wilt sparren ga dan naar punt 7

6. Sta je open om te ontdekken welke hulp voor jou beschikbaar zou kunnen zijn? 

Ja -> Ga naar punt 7

Nee -> Oke. succes met je nest!

7. Plan hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek.

In dit gesprek gaan we kijken wat je hebt, wat je wilt en wat daarvoor nodig is. Dit verschaft je inzichten die je nu nog niet hebt en kun je zelf beslissen welke vervolgstappen voor jou logisch zijn.


Klik hier voor directe toegang tot mijn agenda.

Groet, 

 

Dennis Schomaker

Reactie schrijven

Commentaren: 0