OH F*CK, JA... JE HEBT GELIJK !

Met regelmaat neem ik mijn eigen gesprekken op. Dit doe ik om ze vervolgens terug te luisteren. Waar heb ik steken laten vallen en waar kan ik verbeteren. Om op die manier mensen beter te kunnen helpen.

 

Dat is belangrijk omdat er altijd dingen zijn waar je je in het moment minder bewust van bent, maar achteraf van kunt leren.

Bijvoorbeeld: Heb ik wel echt doorgevraagd? Heb ik wel goed geluisterd? Heb ik iets gemist? Waar haakte mijn potentiële klant af en waarom? Hoe was de energie?

Super waardevol om het zelf terug te luisteren, maar andere oren horen andere dingen. Vandaar dat ik af en toe een gesprek naar mijn coach stuur die vervolgens feedback geeft.

En de meest waardevolle feedback die ik een tijdje geleden kreeg is er één die ik niet verwachtte, maar zeker alles veranderde in mijn gesprekken.

Het voeren van verkoopgesprekken is een vak. Mijn vak. Ik vind het geweldig en heb een enorme drive om alles uit de gesprekken te halen wat er in zit. 20 jaar geleden is me geleerd dat je met energie, enthousiasme en doorzettingsvermogen altijd kunt scoren. Dat verkopen een numbers game is. Dat verkopen pas begint bij 'Nee'.


Onzin ... weet ik nu.

Nooit voelde die oude manier van verkopen écht goed en had ik het idee dat ik mensen iets wilde laten doen waar ik zelf niet altijd achter stond.

 

Dus ben ik me in de loop der jaren grondig gaan verdiepen in allerlei manieren, structuren, psychologie, marketing strategieën en natuurlijk menselijk gedrag.

Nu voel ik me absoluut geen verkoper meer, maar voer ik inhoudelijke goede gesprekken op basis van gelijkwaardigheid met mensen die van A naar C willen, maar niet weten hoe ze B kunnen aantikken.

Gesprekken zijn ontspannen en bieden me de mogelijkheid om in alle rust te luisteren, vragen te stellen en te achterhalen waar ik op dat moment de potentiële klant mee kan helpen.

Maar af en toe ... Af en toe steken oude gewoontes de kop weer op. Niet hardnekkig, meestal onbewust en pas achteraf komt het besef.

Dit was zo een moment. Ik stuurde het gesprek naar mijn coach en de enige feedback die ik kreeg was:

"Dennis, wie was er in dit gesprek écht aan het werk?"

F*ck. Ze heeft gelijk. Ik deed weer mijn best om te verkopen in plaats van dat ik mijn potentiële klant hielp en met de juiste vraagstelling de behoefte naar voren haalde.

Wat een enorm moment van besef en sindsdien staat het in mijn gezichtsveld geschreven zodat ik mezelf er continue aan herinner.

Hoe ervaar jij je gesprekken?

Hang jij als een bok op de haverkist aan de telefoon en trek je de verkoop er doorheen?

Of zit je ontspannen in je stoel en beslist je potentiële klant zelf op basis van jouw vragen dat samenwerken de beste optie is?

Ben jij in staat bent om relaxed achterover te hangen en geconcentreerd de juiste vragen in de juiste volgorde op de juiste toon te stellen?

Als je dat doet is het werk namelijk veel leuker, gaan mensen graag met je samenwerken en is de verkoopdruk voorgoed verleden tijd. Je bent volledig in controle en als iemand een keer 'Nee' zegt ...... dan niks. Helemaal prima!

Hoe zou het voor je zijn als je geen enkele verkoopdruk meer voelt?

Het kan en als je wilt, deel ik mijn succesvolle aanpak met je.

------


Wordt beter in verkoopgesprekken door de training : Train & Scoor in Sales

 

Klik op de link en en meld je aan.

Groet,

Dennis Schomaker