IK SPUUG IN DE PISPOT

Ik spuug in de pispot

Veranderen is helemaal niet zo makkelijk als we denken. We zijn helemaal niet ingericht op verandering. We zijn gewoontedieren die het liefst altijd hetzelfde blijven doen. 

 

Zo heb ik zelf een ochtendroutine waar ik niet vanaf kan wijken. Als ik afwijk, gaat het niet goed. Dan ben ik mezelf niet en gaat het die dag niet goed. Het is heel eenvoudig, maar voor mij werkt het. Douchen, aankleden, vaatwasser uitruimen, brood smeren, eventueel ontbijten en dan vertrekken. Altijd. Iedere dag hetzelfde.

 

Die routine geeft me rust in de ochtend. Ik doe het al jaren zo en hoef er niet eens bij na te denken. Wel is het goed om af en toe stil te staan bij je eigen gedrag. Want als je bewust bent van dat wat je doet, kun je er misschien iets ook iets aan doen, mocht je dat willen.

 

Zo is het voor mensen met overgewicht en die er iets aan willen doen handig om een hele dag op te schrijven wat je allemaal naar binnen stopt. Iedere keer als je iets pakt en eet, schrijf je het op. Het zorgt voor bewustwording. Tijdens die dag ga je al bewuster nadenken en eet je waarschijnlijk minder als de dag ervoor.

 

Ook in het werk is het goed om je bewust te zijn van dat wat je de hele dag doet. Hoe efficiënt plan je de dag en waar schenk je aandacht aan. Zit je veel te CandyCrushen, dan is de kans groot dat je in die tijd iets had kunnen doen wat beter was geweest voor je onderneming.

 

Tijd is schaars, daar hebben we niet zoveel van. Dus ga er goed mee om. En als je dan tot de conclusie komt dat je best nog tijd over hebt voor een potje CandyCrush, dan is dat prima.

 

Zelf ben ik me onlangs bewust geworden van het feit dat iedere keer als ik naar de wc ga om te plassen, ik eerst in de pot spuug. Zonder erbij na te denken haal ik jandoedel tevoorschijn en nog voordat het plassen begint spuug ik in de pot. Ik heb het een tijdje aangekeken, maar het zit in mijn systeem. Iedere keer, of ik nu bewust of onbewust plas. Iedere keer spuug ik in de pot.

 

Ik heb het ook besproken met een aantal mannen en ik blijk niet de enige te zijn. Maar probeer het maar eens te veranderen. Veranderen zit niet in ons systeem. We willen helemaal niet anders. We zijn gemaakt om dingen te doen zoals we altijd doen. Gewoontegedrag. Ik blijf spugen. Als ik naar de wc ga, voel ik het speeksel alweer in mijn mond stromen. Dat moet weg, dus spuug ik.

 

Dat is exact waarom verkoop zo’n intens ingewikkeld vakgebied is. Mensen geven aan te willen veranderen, maar als puntje bij paaltje komt, is er van alles waarom ze niet kunnen beslissen.

 

* Dit is niet het moment, beter is om na de vakantie te starten.

* Ik wil dit eerst overleggen met mijn partner

* Ik laat het even bezinken en kom er op terug

* Het is wel een hoop geld natuurlijk

 

Deze bezwaren hoort iedere verkoper dagelijks, zelfs als de potentiële klant zelf heeft aangegeven dat ze interesse hebben. Die interesse komt voort uit de pijn van alledag. Het moet anders. Maar als verandering echt in de buurt komt, is het blijven zitten in het eigen vertrouwde nest, zo gek nog niet.

 

Sommigen verkopers ergeren zich mateloos aan het gedrag van mensen, maar zijn zelf geen haar beter. Als verkoper moet je weten wat er in het hoofd van de klant speelt en is het jouw taak om je klant op een juiste wijze te begeleiden naar de enige juiste beslissing voor de klant. Wat die beslissing ook is. Dat is verkoop zoals het hoort.

 

Mensen … het zijn gewoontedieren. We zijn het allemaal.

 

Wil je hierover doorpraten of weten hoe je zelf meer grip kunt hebben op je eigen handelen en daarmee de resultaten van je bedrijf?

 

Plan dan een onbetaalbaar gratis eureka sessie en we spreken elkaar binnenkort.

 

Succesvol Word Je Zo!

Dennis Schomaker